Mindfulness op school

 

Mindfulness op school is een 5 weekse training die op de locatie van uw school gegeven word.

De training bestaat uit de basis principes van de MBSR mindfulness training en is speciaal ontwikkeld voor jongeren.

Tijdens deze training leren de leerlingen de gedachten te sturen, waardoor ze zich beter concentreren en zich minder snel laten afleiden of meeslepen door gedachten, emoties of prikkels van buitenaf.           

 

Ook word geleerd om beter om te kunnen gaan met spanningen als van hen gevraagd wordt prestaties te leveren. Mindfulness oefeningen helpen om te ontspannen, minder te piekeren en de gedachten tot rust te brengen. 

 

Maar wat vooral belangrijk is, is dat leerlingen zich weten te ontspannen…tijd voor zichzelf te nemen en stress signalen op tijd te herkennen.

 

Wat is Mindfulness?

 

Mindfulness betekent leven met volle aandacht, aandacht voor wat er is op dit moment. Het zorgt ervoor dat je minder gaat piekeren, beter gaat concentreren, bewuster word van je lichaam en gedachten. Ook zorgt Mindfulness ervoor dat je beter gaat slapen en om kan gaan met emoties en stress situaties. Inmiddels is het effect ruimschoots bewezen dat het werkt.

 

Waarom op school?

 

Jongeren zijn de toekomst, Mindfulness geeft ze een hulpmiddel om bij zichzelf te blijven tijdens alle indrukken en situaties tijdens de dag. Steeds meer jongeren kampen met pieker gedachten, stress, onrust en ervaren veel druk door de huidige maatschappij en kunnen prikkels van alle dag nog maar nauwelijks verwerken. Huiswerk, proefwerken, examens, de dagelijkse schoolsleur, slaaptekort, de druk van het sociale leven en de kijk op de toekomst maken dat het leven van een jongere best ingewikkeld kan zijn.

Veel jongeren kampen dan ook met concentratie problemen, slaapproblemen en depressieve gevoelens tot aan een burn out. Ze zijn soms al opgebrand terwijl ze nog maar net begonnen bent aan het volwassen leven.

 

Uit cijfers blijkt dat drie kwart van de jongeren weleens kampt met deze problemen, de een wat meer dan de ander natuurlijk maar het percentage jongeren dat kampt met stressgerelateerde klachten was nog nooit zo hoog.

Steeds meer scholen willen Mindfulness inzetten voor de leerlingen (en of leraren) die hier behoefte aan hebben. Mindfulness op school mindfulness onderwijs mindfulness op school

Mindfulness helpt om te ontspannen, minder te piekeren en een hoofd vol gedachten tot rust te brengen.

Hoe ziet de training eruit?

 

Allereerst word er een gesprek aangegaan met eventueel een mentor en/of intern begeleider van de desbetreffende school, waarna er een selectie word gemaakt van diverse leerlingen die behoefte en baat bij de training zouden kunnen hebben.

Daarna volgt een kennismaking bijeenkomst met de leerlingen en mij, waarna er nog 8 bijeenkomsten zullen volgen. De training is 8 weken lang wekelijks een uur en vergt voor de leerlingen ongeveer een half uur aan huiswerk vanuit de werkmap tijdens de training.

Nadere informatie:

 

Heeft uw school interesse in de mindfulnesstraining?  Wilt u meer weten over de training of eventueel een afspraak willen maken voor een gesprek en kennismaking?

Neem dan contact met mij op:

MEER INFO